inek eti kırmızısıysa tavuk eti neden beyazdır?

inek eti kırmızısıysa tavuk eti neden beyazdır?

et ve et mahsulleri soframızın vazgeçilmezlerindendir . kırmızı et yediğimiz inek , koyun keçi benzeri memeli hayvanlardan ele geçirilen beyaz et dediğimizdeyse yumurtayla
çoğalan kümes hayvaları akla ciro ki hakikat anlamdaki beyaz et tanımı balık eti amaçlı kullanılır . zira bilimsel olarak kümes hayvanlarının etleri balık etinden
çok çeşitli olup kırmızı ete ek olarak yakındırlar; üstelik bazılarının rengi kahve rengidir . peki , kocaman tek işptahla yediğimiz , protein durumundan çok zengin bu etlerin
arasında ne sebeple nitelik farkı vardır? etin rengi , adele dokuda yer alan adele kirişlerinin yapısından ileri ciro . kırmızı ya da koyu ette adele lifleri , yürüme veya ayakta
durma benzeri uzunca amanlı kutlamalar amaçlı kullanılmaya uyumlu tiptedir . bu lifler , tek bir sürü kez tek enerji kaynağına ihtiyaç duyarlar . bu enerji kaynağı da adele
hücrelerinde yer alan tek protein meydana gelen miyoglobindir . şunlar kanda , alyuvarlarda bulunurlar ve kaslara gereken oksijeni sağlarlar . adele hücrelerini enerji sağlamakta
görevli meydana gelen miyoglobin proteini ne civarı çoksa doku o denli koyu rengarenk ( veya ek olarak kırmızı ) olabilir . koyun ya da sığır benzeri hayvanlarda genelikle açık arazide
dolaşarak otlanırlar . beyaz ette yer alan adele lifleriyse uçma veya kaçma benzeri anlık hareketler amaçlı özelleşmiştir . bu sebeple , tek bir sürü kez tek enerji kaynagına ihtiyarçları yoktur .
kas dokuda depolanan glikojenden aldıkları meydana kafi . farkındaysanız etrafta dolanan tavukların bacak kısımları kırmızıyken uçamadıkları amaçlı göğüs ve kanat etleri beyazdır .
oysaki ördek benzeri hayvanlar da vaziyet tam tersidir . balıklar ise hemen hemen ağırlıksız tek ortamda yaşadıklarından adaleleri birçok gelişmemiştir . vucüt uzuvlarının
ana iskeletlerine bağlayacak kıkırdak , kiriş ve bağ dokuları benzeri dokulara pek yoktur . bununla birlikte düşmanlarından kaçbilmek amaçlı tek sürü anlık ve çabuk davranış etmeleri
gerektiğinden adalelerindeki lifler çabuk açılıp kapanabilen özelliktedir bu lifler az ve incedirler , rahatlıkla birbirlerinden ayrılabilirler . balık etinden öbür
etlere göre ek olarak huzurlu çiğneyebilmemizin sebebi de budur . balıklar bu liflerinin tek sürü az birsüre amaçlı kullandıkların pek enerji başka bir deyişle oksiyen depolamaya ihtiyarç
duymazlar . bu sebeple de vucütlarındaki kan ölçüsü tek sürü değildir , esasen olanlarda çoğunlukla solungaçlarından toplanmıştır . özetlemek gerekirse; etin rengini kırmızılığın
miyoglobin miktarına miyoglobin ölçüsü kan miktarına , kan ölçüsü ise kasların ihtiyarç duyduğu enerji başka bir deyişle oksiyen miktrına bağlıdır . bu a balıkların etinin ne sebeple tamamıyla
beyaz meydana geldiğini açıklamaktadır .

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir