Penguenler ve Penguenlerdeki Fedakârlık

Penguenler ve Penguenlerdeki Fedakârlık

Penguenlerin içinde yer aldığı kutup kısmında gökyüzü sıcaklığı -40 derecelere ulaşır. Bu ilgisiz gökyüzü şartlarında yaşamaya uyumlu yaratılmış meydana gelen penguenlerin vücutları, kalın tek yağ tabakasıyla kaplıdır. Benzer sürede besinleri çok çabuk parçalama niteliğine sahip tek sindirim sistemleri vardır. Bu 2 nitelik birleştiğinde penguenlerin beden ısıları +400 derecelik tek yüksekliğe ulaşır. Bu sebeple dışarının soğukluğu penguen amaçlı tek önem taşımaz. Fakat yavru penguenler amaçlı vaziyet farklıdır.
Penguenler, kutup kışının yaşandığı, ısının -40 derecelere düştüğü kolay değil şartlarda kuluçkaya yatarlar. Kuluçkaya yatan dişi değil, adam penguendir. Kuluçkanın aynı ritimde devam ettiği kış ayı süresince buzul dağlarının büyümesi ile en yakın besin kaynağının yer aldığı deniz kıyısına meydana gelen mesafe da artar. Bazen bu mesafe 100 Kilometre’yi bile geçer. Penguenler yumurtlamak amaçlı ateş gibi bahar ayları mahaline, şartların çok kolay değil meydana geldiği kış aylarını seçim ederler.
Burada çok mühim tek mucize vardır. Penguenler yazın kuluçkaya yatsa, yumurtanın çatlayacağı kış çağında her yer donacağı amaçlı yavruyu soğuktan muhafaza etmek ve gereken besini bulmakta zorlanacaklardı. Mantık ve haber sahibi olmayan bu sevimli hayvanların böylesine mucizevî tek hüküm vermeleri, tabiki Allah’ın ilhamıyla davranış ettiklerinin çok açık tek kanıtıdır.
Dişi penguenler yumurtayı yumurtladıktan ardından kuluçka görevini erkeğe devredip denizlere dönerler. Tahmini 4 ay süresince yumurtaları bekleyen adam penguen, bu zaman zarfında avlanamadığı amaçlı yarısı yarıya kilo kaybeder. Hızı saatte 120 Kilometre’yi bulan kutup fırtınalarına karşın yumurtayı hiçbir zaman terk etmeden korumaktadır.
Dört ayın nihayetinde yumurta çatlamaya başladığında, dişi penguen de erkeğinin yanına dönmüş olabilir. 4 ay süresince boş durmadan avlanıp yavrusu amaçlı kursağında besin biriktirmiştir. Dişi penguen, birbirine benzer onlarca penguen içinde eşini ve yavrusunu kolaylıkla bulur. Kursağında biriktirdiği besinleri boşaltarak yavrusunun beslenmesini üstlenir.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir